Hjem > Whiskytyper > Peated Single Malt

Peated Single Malt

Scotch Whisky · Skotland (primært Islay)

Peated Single Malt er whisky produceret med tørverøget malt, hvilket giver intensiv røg, medicinske noter og maritime karakteristika. Måles i PPM (phenol parts per million). Islay-whiskies er mest kendte, men peated malts produceres nu over hele Skotland og verden.

Karakteristika

Farve

Lys gylden til dyb amber

Alkoholprocent

46-60% (ofte cask strength)

Alder

NAS til 25+ år

Finish

Meget lang, røget, saltet med lingerende tørv

Aromaer

TørvrøgMedicinalJodHavluftAskeRøget fiskCitrus

Smagsnoter

Intens røgSaltetMedicinalSort peberKrydderierBarbecueCitrus

Historie

Tørv blev historisk brugt til at tørre malt i Skotland da kul var knapt. Islay havde rigeligt med tørv og dette blev regionens signatur. PPM-niveauer: Let peated (5-15 PPM), Medium (15-30 PPM), Heavily peated (30-50 PPM), Extreme (50+ PPM som Ardbeg, Octomore). I moderne tid er peated whisky en bevidst stilistisk valg.

Produktion

Byg maltes normalt, derefter tørres over tørvrøg i kiln. Jo længere røgeksponering, jo højere PPM. Forskellige tørvetyper giver forskellige karakterer: Islay-tørv er maritime/medicinsk, Highland-tørv mere jordet/vegetabilsk. Efter røgning fortsætter produktion som normal single malt. Tørven påvirker kun malten, ikke destillation eller modning.

Servering

16-18°C

Madparringer

  • Røget laks
  • Ost med karakter
  • BBQ
  • Steak
  • Chokolade
  • Blå ost
  • Grillet kød

Berømte eksempler

  • 🥃Ardbeg
  • 🥃Laphroaig
  • 🥃Lagavulin
  • 🥃Talisker
  • 🥃Highland Park
  • 🥃Caol Ila

Destillerier der laver Peated Single Malt