Rye Whiskey
American Whiskey · USA (primært) og Canada
Rye Whiskey laves primært af rug (minimum 51% i USA) og er kendt for sin krydrede, pebrede og tørre karakter. Populært i cocktails og oplever en renæssance.
Karakteristika
Farve
Amber til dyb kobber
Alkoholprocent
40-50%
Alder
Varierer, ofte 2-10 år
Finish
Lang og krydret med peber
Aromaer
KrydretPeberRug-brødKaramelEgetræMintnoterTørre frugter
Smagsnoter
KrydretPeberRugTørNødderKaramelFrugt
Historie
Rye var den dominerende whiskey i det nordøstlige USA før prohibition. Pennsylvania Rye var særligt berømt. Efter prohibition overtog bourbon, men siden 2000'erne har rye oplevet comeback.
Produktion
Amerikansk Rye kræver minimum 51% rug i mæsken. Canadisk Rye har ingen minimumskrav. Destilleret og lagret som bourbon, men ruggens olier giver krydret karakter.
Servering
Stuetemperatur, i cocktails (Manhattan, Old Fashioned)
Madparringer
- •Grillet kød
- •Krydret mad
- •BBQ
- •Pastrami
- •Mørk chokolade
Berømte eksempler
- 🥃Rittenhouse
- 🥃Bulleit Rye
- 🥃WhistlePig
- 🥃Sazerac
- 🥃High West
- 🥃Crown Royal Northern Harvest