Hjem > Whiskytyper > Mizunara Oak Matured Whisky

Mizunara Oak Matured Whisky

Modnings-kategori (primært Japan) · Japan

Mizunara Oak (japansk eg, Quercus crispula) er Japans unikke bidrag til whisky-verdenen. Ekstrem sjælden og dyr - fadene er porøse og svære at arbejde med. Giver eksotiske orientalske krydderier, sandelwood, kokos og røgelse. Yamazaki 18 og Hibiki 21 bruger Mizunara.

Karakteristika

Farve

Dyb gylden til amber

Alkoholprocent

43-50%

Alder

12-25 år (Mizunara kræver lang modning)

Finish

Lang, kompleks, krydret med lingerende orientalske noter

Aromaer

SandelwoodRøgelseKokosOrientalske krydderierVaniljeHonning

Smagsnoter

Eksotiske krydderierSandelwoodKokosKaramelLet røgelseSilke-agtig

Historie

Mizunara (水楢) blev først brugt af japanske destillerier i 1930'erne da WWII gjorde europæisk og amerikansk eg utilgængeligt. Masataka Taketsuru (Nikka) eksperimenterede med lokalt træ. I årtier var Mizunara anset for problematisk: porøst træ gav høj 'angels' share', svært at lave fade. Men efter 15-20 års modning afsløres unikke orientalske noter. Nu er Mizunara fadene verdens dyreste.

Produktion

Mizunara eg vokser i Hokkaidos bjerge (kræver 200+ år for at nå fadstørrelse). Træet er ekstremt porøst - giver 10-15% angels' share årligt vs 2% for amerikansk eg. Kræver minimum 12-15 års modning før Mizunara-karakteren udvikles. Fade koster $6000+ vs $600 for amerikansk eg. Bruges ofte som finish eller i blends med bourbon/sherry fade.

Servering

16-18°C

Madparringer

  • Sushi
  • Sashimi
  • Japansk mad
  • Mild ost
  • Chokolade

Berømte eksempler

  • 🥃Yamazaki 18
  • 🥃Hibiki 21
  • 🥃Nikka Taketsuru
  • 🥃Hakushu 18