Hjem > Whiskytyper > Grain Whisky

Grain Whisky

Scotch Whisky · Skotland (hovedsageligt)

Grain Whisky destilleres fra korn som majs, hvede eller rug (ikke kun byg) i kontinuerlige column stills. Lettere og mere neutral end malt whisky. Bruges primært i blends, men single grain whiskies bliver stadig mere populære.

Karakteristika

Farve

Lys gylden til strågul

Alkoholprocent

40-46%

Alder

Typisk ingen aldersangivelse eller 8-25 år

Finish

Blød, cremet, let sødet med subtil varme

Aromaer

VaniljeKaramelKornKokosButterscotchLet frugt

Smagsnoter

Blød og cremetVaniljeHonningToffeeKornNødder

Historie

Grain whisky blev opfundet i 1830'erne med Aeneas Coffey's patent still (column still). Dette revolutionerede whiskyproduktion ved at tillade kontinuerlig destillation og højere alkoholprocent. Grain whisky blev fundamentet for blended Scotch whiskys succes globalt. Single Grain Whisky som kategori er en moderne trend.

Produktion

Produceret i kontinuerlige column stills (Coffey stills) fremfor pot stills. Bruger primært majs, hvede eller rug sammen med maltet byg. Destilleres til højere ABV (omkring 94%) hvilket giver en renere, lettere spirit. Lagres typisk i ex-bourbon casks. Single Grain = fra ét destilleri, men kan være flere korntyper.

Servering

14-16°C

Madparringer

  • Let kylling
  • Fisk
  • Salater
  • Desserts
  • Vanilje is
  • Frugttærte

Berømte eksempler

  • 🥃Cameronbridge
  • 🥃North British
  • 🥃Strathclyde
  • 🥃Haig Club
  • 🥃Nikka Coffey Grain